Az innovatív felszerelés híve vagyunk

2023. november 17., 13:30

Innovatív megoldásainkat bemutató cikksorozatunk első részében Tuboly Tamás mérnökasszisztens segítségével, a Spiller 2000 Kft-nél működő levegőcserélőrendszerről tudhattunk meg többet. Őszi lapszámunkban az automata szerszámadagoló szekrény működését mutatjuk be a mérnökasszisztens és Borsos Zoltán szerszám- és alapanyagraktáros segítségével.

A magyar gyártású berendezést közel egy éve telepítették a szerszámraktárba, hogy a munkához használatos szerszámok könnyen elérhetővé váljanak a gépkezelők és gépbeállítók számára. A kiadó 192 rekeszes, amiből 128 rekesz a kis szerszámok tárolására szolgál (pl.: lapka) és 64 nagyobb rekesz, a nagyobb szerszámokhoz praktikus.

A berendezés segít naprakész módon követhetővé tenni a szerszámkészlet fogyását is.  Az automata szerszámadagoló adatait a vállalatirányítási rendszeren keresztül érik el a raktárosok. A pontos raktárkészleti adatok alapján jelezni tudják a beszerzés felé a szerszámigényt, illetve a pontos raktárkészleti adatokban rejlik a hatékony és gazdaságos szerszám-készletgazdálkodás kulcsa is.

A DIGI rendszerrel való összehangolás teszi lehetővé azt is, hogy a gépkezelők és gépbeállítók saját RFID kulcsukkal kinyissák azt a fiókot, amiben a munkájukhoz szükséges szerszámokat, cserealkatrészeket találják. A rendszer csak annak a fióknak a nyitását teszi lehetővé, amiben azok a szerszámok vannak, amit a munkatárs nevéhez rendelt gép használ, így nincs hibázási lehetőség. Ahogy Tamás nevezte ez egy igazi „hibabiztos megoldás”. 

„A piacon jelenleg nagy a hangsúly a visszakövethetőségen, ez a vevők részéről is egyre komolyabb elvárás. A szerszámadagoló eszközt ad arra, hogy vissza tudjuk követni, melyik gépre, melyik indított gyártáshoz (gyáriszám) és melyik munkához mennyi fogyott bizonyos szerszámokból.”  – ecsetelte a további előnyöket Tuboly Tamás. „Magas fogyások esetén könnyen visszaelemezhető, hogy mik a szűk keresztmetszetek, mi a szerszámfogyásban a Pareto. További pozitívum a vevők felé, hogy a gyártásban típus tévedésekre vonatkozó kockázatát csökkenteni tudtuk, vagy meg tudtuk szüntetni.” - folytatta a szakember.

„A szerszámautomata tehát összességében egy nagyon hasznos eszköz, aminek előnyeit nem csak a termelésben dolgozók élvezhetik.” – erősítette meg Tamás gondolatait Borsos Zoltán szerszám- és alapanyag raktáros is. „Viszont igazi hatékonyságát csak akkor éri el, ha a kiadó (raktár) és a felhasználó (termelés) oldalán egyaránt szabályszerűen van használva.”

A vezetőség rövid távú tervei között még további két automata szerszámadagoló szekrény beszerzése szerepel, mivel a rendszer az eszköz költségen túl minimális plusz befektetéssel bővíthető, a vállalatirányítási rendszerükkel összehangolható. A hazai gyártás előnye, hogy a magyar fejlesztők fejlesztéseikben odafigyelnek a visszajelzéseinkre, szervízcsapatuk is segítőkész. 

 

« Vissza az előző oldalra!


Spiller 2000 Kft. - MagyarSpiller 2000 Kft. - AngolSpiller 2000 Kft. - Német